KLAUDYNA MACIĄG
  • Główna
  • Sklep
  • Blog
  • Kim jestem?
  • PREZENTY DLA CIEBIE
  • Podcast
  • Współpraca
  • Copywriting

Gotuj z Julią, Julia Child

Kiedy obejrzałam Julie i Julia – ciepły i nastrojowy film o miłości do gotowania, z ukochaną Meryl Streep, uwielbianym Stanleyem Tuccim i uroczą Amy Adams, do której długo musiałam się przekonywać – wiedziałam, że kiedyś sięgnę po książki Julii Child. Przepisy i porady zawarte w Gotuj z Julią towarzyszą mi od grudnia poprzedniego roku, zatem po kolejnym przejrzeniu książki 'od deski do deski’ nadeszła pora na jej przedstawienie.

Autorka zaczyna od krótkiego wprowadzenia w wir gotowania, by potem gładko przejść do przepisów, kolejno na:
– zupy i dwa podstawowe sosy;
– sałatki i dressingi;
– warzywa;
– mięso, drób i ryby;
– dania z jaj;
– pieczywo, naleśniki i tarty;
– ciasta i ciasteczka.

Po nich znalazła miejsce dla informacji o wymaganym sprzęcie kuchennym, słowniczka kulinarnego i podziękowań. Ostatnie strony z kolei zawierają informacje o pani Child oraz indeks przepisów i porad.

Nie jest to typowa książka kucharska, czego powinniście domyślić się już przy pierwszym myślniku. Dwa podstawowe sosy? – spytacie – a reszta?. Spieszę z wyjaśnieniami! Autorka pokusiła się o podział grupowy, tj. skoro sosu winegret używamy do sałatek, umieściła go przy sałatkach, sosy brązowe – przy mięsach, sosy pomidorowe – przy warzywach itd. Jest to bardzo wygodne, nie trzeba bowiem skakać po całej książce, aby skompletować jeden przepis.

Gotuj z Julią to poradnik skonstruowany bardzo wygodnie i przejrzyście. Autorka opiera się na prostym schemacie – najpierw przedstawia bazę dania wraz z przykładowym przepisem, a zaraz po nich wariacje, tj. kilka propozycji modyfikacji. W nie wplata jeszcze kilka porad, spisywanych przez lata na przypadkowych kartkach. Co ważne, owe porady wyróżniono graficznie, co pozwala na łatwe przejrzenie wszystkich niezbędnych zagadnień i wskazówek.


Jak podkreśla Julia Child jej książka „nie pretenduje do zastąpienia wielkiej, szczegółowej, uniwersalnej książki kucharskiej”, toteż spodziewać się tu możecie przepisów raczej nieskomplikowanych. Nie znaczy to wcale, że dania proponowane przez autorkę nie są wyszukane, albo że z powodzeniem wykona je pierwszy z brzegu laik. Nie. Posłużę się cytatem z wprowadzenia:

Jest to raczej mini aide-mémoire (pomoc dla pamięci) dla osób z elementarną znajomością słownictwa kulinarnego i z kuchnią wyposażoną w takie narzędzia, jak brytfanna, robot kuchenny i przyzwoity wałek do ciasta; dla tych, którzy mniej więcej wiedzą, jak obchodzić się z kuchenką.

A zatem – jeżeli lubicie gotować, lubicie dobrze zjeść i jesteście chłonni wiedzy – z całego serca polecam Wam ten kulinarny poradnik. Nie zawiera on zdjęć, więc komuś może się wydać mniej atrakcyjny, ale miłośnicy gotowania na pewno zgodzą się ze mną, że jeśli przepisy są naprawdę znakomite, a ich autorką jest prawdziwa legenda światowej kuchni, wszelkie ozdobniki i zapychacze stron są tu zbędne.

Moja ocena: brak

Cześć! Nazywam się Klaudyna Maciąg i zajmuję się tworzeniem za pomocą słów. Na blogu znajdziesz treści dotyczące freelancingu, rozwoju, blogowania i prowadzenia firmy. Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź, kim jestem.

Sprawdź moje produkty:

  • Transkrypcja nagrań

    Jak zostać transkrybentem? Poradnik dla początkujących

    Oceniono 5.00 na 5
    99,00 zł z VAT
    Dodaj do koszyka
freelancing organizacja zarabianie w sieci samorozwój nauka języków prowadzenie firmy
PrevSiostra, Rosamund Lupton
Kontrakt Paganiniego, Lars KeplerNastępny

Mam dla Ciebie prezenty!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowe ebooki.

Twoje dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera, a ich administratorem będzie Klaudyna Maciąg. Szczegóły: polityka prywatności.

Dzięki, udało się!

W swojej skrzynce mailowej wypatruj pierwszej wiadomości z prezentem powitalnym. 

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wiadomość wpadnie do [spamu], więc zajrzyj i tam. A jeśli chcesz mieć pewność, że moje wiadomości będą dochodzić, dodaj adres kontakt@klaudynamaciag.pl do zaufanych. 

.

0 komentarzy

Agata Adelajda pisze:
10 maja 2012 o 10:26

Muszę, koniecznie muszę mieć tę książkę. Uwielbiam film i uwielbiam gotować, więc to coś w sam raz dla mnie!

Odpowiedz
Miłośniczka Książek pisze:
10 maja 2012 o 11:00

nie za bardzo dla mnie 🙂

Odpowiedz
Stayrude pisze:
10 maja 2012 o 12:22

Chętnie bym ją przejrzała:) Myślę, że mogłabym się w niej zakochać:)

Odpowiedz
Marcepankowa pisze:
10 maja 2012 o 12:25

Ja i tak jestem kuchennym beztalenciem…

Odpowiedz
Hanna pisze:
10 maja 2012 o 12:53

Hm, to coś dla mnie. Wprawdzie po moim 'kucharzeniu' panuje, że tak to nazwę, artystyczny nieład, ale taka książka zawsze się przyda 😉

Odpowiedz
Domi pisze:
10 maja 2012 o 13:06

Uwielbiam książki kucharskie 🙂 Od dawna chcę obejrzeć ten film, mam słabość do Meryl Streep 🙂

Odpowiedz
Chabrowa pisze:
10 maja 2012 o 14:38

Lubię gotować, a więc może sobie zakupię. Później będę próbowała w kuchni coś zrobić 😉

Odpowiedz
Magotkowo pisze:
10 maja 2012 o 18:51

Ooo, coś dla mnie 🙂 Chętnie przeczytam!

Odpowiedz
Lawenda pisze:
10 maja 2012 o 20:41

Och! Kiedy obejrzałam film Julie&Julia wiedziałam, że kiedyś sięgnę po książkę kucharską słynnej Julii Child, a tak pozytywna recenzja przekonała mnie, że już teraz powinnam zabrać się za poszukiwania ;).

Odpowiedz
Linka pisze:
12 maja 2012 o 11:51

Z chęcią bym zajrzała do tej książki, ale może najpierw obejrzę film 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kontakt

kontakt@klaudynamaciag.pl

Agencja Kreatywna Espelibro
Klaudyna Maciąg
NIP: 9492100679

Co to za miejsce?

Blog Klaudyny Maciąg. Blog o produktywności, rozwoju i prowadzeniu firmy. Znajdziesz tutaj treści przydatne dla freelancerów, blogerów i właścicieli małych firm oraz dla osób zainteresowanych samorozwojem i nauką języków.

POLITYKA PRYWATNOŚCI
REGULAMIN SKLEPU
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

Koszyk