Zdrowa kuchnia domowa, Romana Chojnacka
Niewątpliwym zyskiem dla mnie jest to, że w ogóle trafiłam na tę publikację. Jest to jedna z najbardziej zużytych i zachlapanych książek w mojej biblioteczce. Wykorzystuję ją regularnie od kilku lat i z większości propozycji Romany Chojnackiej jestem szalenie zadowolona. Mogłabym przyznać szczerze, że najbardziej kocham kuchnię Nigelli Lawson czy Jamiego Olivera, ale ich przepisy mają jedną, zasadniczą wadę – często opierają się na niedostępnych w naszym kraju produktach, albo wynalazkach, które gdzie indziej kosztują grosze, a w Polsce stanowią stanowczo zbyt wysoką półkę.
Publikacja Zdrowa kuchnia domowa przeznaczona jest dla wszystkich, którzy pragną zdrowo jeść, zdrowo chudnąć i zdrowo żyć. Doskonale odnajdą się tutaj czytelnicy świadomi, dla których tabele z wartościami odżywczymi poszczególnych potraw będą doskonałą wskazówką, jak komponować najlepsze i najzdrowsze posiłki. Książkę tę w ogóle warto traktować jak poradnik – autorka dużo uwagi poświęca bowiem zasadom zdrowego żywienia, przedstawia najważniejsze witaminy i składniki mineralne, zamieszcza porady dotyczące zalecanej dawki spożywanych kalorii, odpowiedniego komponowania posiłków czy zdrowego stylu życia. Ta książka jest prawdziwym kompendium wiedzy dla wszystkich, którzy pragną dbać o siebie i swoich bliskich.
Przepisy zamieszczone w Zdrowej kuchni domowej podzielone są na:
- przekąski i dodatki do pieczywa
- pasty kanapkowe
- przekąski gorące
- zupy
- dodatki do zup
- sosy
- potrawy z jajek, mleka i serów
- potrawy z kasz, ryżu i mąki
- potrawy z drobiu i innych mięs
- potrawy z ryb
- potrawy z warzyw, ziemniaków i nasion roślin strączkowych
- ciasta i desery
- napoje
- nazwa + czas wykonania i fotografia
- lista składników (wraz z określeniem liczby porcji) + opis poszczególnych czynności
- określenie wartości odżywczych (kolejno: kalorie, białko roślinne i zwierzęce, węglowodany, błonnik, tłuszcze, NNKT, cholesterol, witaminy, wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, potas, cynk)
- ramka Warto wiedzieć, przedstawiająca najważniejsze zalety danego przepisu (na co pomaga, co wzmacnia, na co wpływa).
Nie spotkałam dotąd bardziej przydatnej książki kucharskiej. Przygotowana jest estetycznie, profesjonalnie i z pomysłem. Sprawdzi się w każdym domu. Wiąże się też z noworocznymi planami Marcina i moimi – chcielibyśmy wrócić do wagi z czasów, gdy się poznawaliśmy 😉 Dlatego przestudiowałam ją na nowo właśnie teraz i dlatego właśnie teraz przedstawiam ją Wam – niech będzie pozytywnym bodźcem, niech wspiera w dążeniu do zmian.
Moja ocena: brak
Zastanawiam się czy ta książka jest gdzieś jeszcze dostępna…
Tak się składa, że zaczęłam ostatnio więcej przebywać w kuchni przy robieniu jedzenia i może by mnie to jakoś zainspirowało do zmian w odżywianiu w mojej rodzinie.
Widziałam sześć sztuk na Allegro 🙂 Polecam!
Sama od czasu do czasu gotuję (zwłaszcza w ferie czy wakacje, kiedy nie chodzę do szkoły) i staram się by posiłki były zdrowe. Podoba mi się w tej ksiażce (a raczej to co zaznaczyłaś w recenzji) wszystko! Koniecznie muszę ją "dopaść" ;D Jak tylko uzbieram pieniądze (ach te gwiazdkowe wydatki robią swoje…) postaram się ja nabyć.
Można ją nabyć już za 10zł, dobra cena 🙂