KLAUDYNA MACIĄG
  • Główna
  • Sklep
  • Blog
  • Kim jestem?
  • PREZENTY DLA CIEBIE
  • Podcast
  • Współpraca
  • Copywriting

Najlepsze przepisy polskich blogerów (praca zbiorowa)

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Wydawnictwo: Rea
Rok wydania: 2012
Stron: 144
Gatunek: kulinarna

Oto publikacja gromadząca najciekawsze przepisy laureatów i uczestników konkursu na Kulinarny Blog Roku 2011. Internauci oraz jury wybrali 68 różnorodnych propozycji, a wydawnictwo Rea opublikowało je w atrakcyjnej dla oka zbiorczej publikacji. Większość propozycji ma niewiele wspólnego z tradycyjną kuchnią polską, ale pewnie to już jest znak czasów – teraz liczą się nowoczesne i oryginalne receptury, nie zaś oklepane babcine pomysły.

Tyle tylko, że ja jednak wolę klasykę…

Propozycje blogerów podzielone zostały na jedenaście kategorii. Podział ów jest raczej nietypowy i niezbyt przejrzysty. I w tym miejscu klasyka z pewnością lepiej by się sprawdziła (chcę zrobić tartę – szukam w tartach, a nie w dziale 'w marcu jak w garncu’). Ale ponieważ w cenie jest teraz oryginalność, znajdziemy tam takie kategorie, jak:

  • czerwcowo-truskawkowo
  • dyniowa uczta
  • kuchnia na świeżym powietrzu
  • finger food
  • kulinarne grzybobranie itd.

Na szczęście na końcu książki znajduje się alfabetyczny spis potraw, podzielony według nieco „rozsądniejszego” klucza (np. przekąski, ryby, sałatki, zapiekanki, zupy itd).

Każdy z przepisów zbudowany jest według tego samego schematu:

  • Górny pasek: opis poziomu trudności (od jednej do pięciu gwiazdek), określenie czasu wykonania, nazwa kategorii.
  • Lewa strona: tytuł przepisu, nazwa bloga i link do niego, link do przepisu na stronie konkursu, lista składników i szczegółowy opis sposobu wykonania
  • Prawa strona: fotografia ilustrująca konkretną recepturę.

Przepisy w większości nie są skomplikowane, ale zawierają sporo mało popularnych składników, których nie można zakupić w przeciętnym spożywczaku. W wielu z nich pojawiają się również produkty sponsorów – masło na 'L’ lub serek na 'A’, co zdecydowanie nie przemawia na korzyść tej publikacji. Nic mnie tak nie zniechęca jak lokowanie produktów wszędzie dookoła…

Znalazłam w blogerskiej publikacji kilka inspirujących propozycji dla siebie. Kuszą przede wszystkim pomysły na wypieki i desery, ale i wśród dań wytrawnych znajdzie się parę ciekawych receptur. Większość nowoczesnych rozwiązań kulinarnych nie znajdzie jednak zastosowania w mojej kuchni. Za to bardzo się cieszę, że dzięki tej książce mogłam poznać sporo nowych blogów, których adresy trafiły już do moich zakładek.

Moja ocena: brak

Książka przeczytana w ramach wyzwań: ’Z półki’ oraz ’Polacy nie gęsi’.

Cześć! Nazywam się Klaudyna Maciąg i zajmuję się tworzeniem za pomocą słów. Na blogu znajdziesz treści dotyczące freelancingu, rozwoju, blogowania i prowadzenia firmy. Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź, kim jestem.

Sprawdź moje produkty:

  • Dziennik Wieloletni

    Dziennik Wieloletni – błękitny

    119,00 zł z VAT
    Kup w sklepie PSC
  • Dziennik Wieloletni

    Dziennik Wieloletni – czarny

    119,00 zł z VAT
    Kup w sklepie PSC
freelancing organizacja zarabianie w sieci samorozwój nauka języków prowadzenie firmy
PrevA Beautiful Evil, Kelly Keaton (kontynuacja "Z ciemnością jej do twarzy")
ABBA. Fenomen i legenda, Marzena TarkaNastępny

Mam dla Ciebie prezenty!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowe ebooki.

Twoje dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera, a ich administratorem będzie Klaudyna Maciąg. Szczegóły: polityka prywatności.

Dzięki, udało się!

W swojej skrzynce mailowej wypatruj pierwszej wiadomości z prezentem powitalnym. 

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wiadomość wpadnie do [spamu], więc zajrzyj i tam. A jeśli chcesz mieć pewność, że moje wiadomości będą dochodzić, dodaj adres kontakt@klaudynamaciag.pl do zaufanych. 

.

0 komentarzy

kasia23112511 pisze:
14 stycznia 2014 o 21:49

U mnie z gotowaniem jest cóż – średnio, ale lubię się kulinarnie inspirować (nawet jeżeli moja późniejsza wersja danego dania nijak ma się do oryginału). Publikacja o której piszesz wydaje mi się ciekawym zbiorem 🙂 A co do lokowania produktów to mnie w sumie nawet trochę śmieszy, ale to w serialach – tak to zwykle jest sztucznie i nienaturalnie zareklamowane, że aż zabawne. 🙂

Odpowiedz
malenka pisze:
14 stycznia 2014 o 23:05

Szkoda, że jest tak chaotycznie podzielona, bo poza tym (no i lokowaniem produktu!) mogłaby być to ciekawa propozycja :]

Odpowiedz
Ann RK pisze:
15 stycznia 2014 o 07:34

Nie dla mnie. Mam dwie lewe ręce, jeżeli chodzi o kuchnię, a już ganianie po dziwnych sklepach w poszukiwaniu dziwnych składników, to kompletnie nie dla mnie.

Odpowiedz
Anne18 pisze:
15 stycznia 2014 o 16:33

Coś dla mojej mamy raczej.

Odpowiedz
Basia Pelc pisze:
15 stycznia 2014 o 17:36

Bardzo fajna publikacja, ale sushi to nigdy nie zrobię-jakoś mnie nie ciągnie. Jadłam oryginalne sushi wykonane przez przyjaciółkę Japonkę – było… średnie.

Odpowiedz
Renata Sz. pisze:
16 stycznia 2014 o 15:16

Gotować bardzo lubię, ale cóż, podobnie jak Ty jestem tradycjonalistką, oczywiście czasami bawię się w eksperymenty, jednak wolę przepisy do których produkty kupię w osiedlowym sklepiku.

Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kontakt

kontakt@klaudynamaciag.pl

Agencja Kreatywna Espelibro
Klaudyna Maciąg
NIP: 9492100679

Co to za miejsce?

Blog Klaudyny Maciąg. Blog o produktywności, rozwoju i prowadzeniu firmy. Znajdziesz tutaj treści przydatne dla freelancerów, blogerów i właścicieli małych firm oraz dla osób zainteresowanych samorozwojem i nauką języków.

POLITYKA PRYWATNOŚCI
REGULAMIN SKLEPU
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

Koszyk