||

Przepis na domowe masło orzechowe

Szukasz przepisu na domowe masło orzechowe? Masz ochotę spróbować tańszej i zdrowszej alternatywy dla sklepowych gotowców? Dobrze trafiłeś, bo mam dla
Ciebie prostą i szybką recepturę, która po kilku minutach pracy pozwoli Ci cieszyć się smakiem pysznego orzechowego kremu. Zapraszam!

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

O maśle orzechowym krążą przeróżne opinie. Z jednej strony zalecane jest w zdrowej diecie:

Badania wykazują, że dieta bogata w mono-nienasycone kwasy tłuszczowe (w które obfitują między innymi właśnie masło orzechowe i orzechy) może skutecznie zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w okolicach talii, a także pośrednio przyspieszyć jego spalanie, a co za tym idzie – utratę zbędnych kilogramów.

Dodatkowo, podczas eksperymentu przeprowadzonego przez Harvard School of Public Health wykazano, że kobiety, które jadły porcję orzechów lum masła orzechowego 2 lub więcej razy w tygodniu, mimo dość wysokiej kaloryczności przekąsek, traciły kilogramy szybciej, niż kobiety, które w ogóle rezygnowały z orzechów.

Źródło: sfd.pl

…z drugiej podkreśla się, że orzeszki ziemne – mimo błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 oraz przeciwutleniaczy (koenzym Q10 i rezweratrol) – nie mogą być spożywane w nadmiarze. Zwłaszcza, że ich prażenie nie wychodzi nam na zdrowie. Ponieważ jednak masło orzechowe jest popularnym składnikiem fit-diety, postanowiłam przedstawić Wam jego domową wersję. Jest ona zdrowsza i dużo tańsza od propozycji sklepowej – mały słoiczek (300-350g) potrafi kosztować nawet 12zł, kryjąc w składzie cukier, utwardzane tłuszcze roślinne, syrop glukozowy, mączkę chleba świętojańskiego i inne dziwactwa.

Moja propozycja zakłada wytworzenie ponad pół kilo masła, za cenę niższą, niż 6zł.

Przepis na domowe masło orzechowe

Do wykonania masła orzechowego potrzebne będą: orzechy (w moim przypadku pół kilo prażonych, solonych orzeszków ziemnych, ale można je zastąpić innymi rodzajami) oraz – opcjonalnie – olej np. z pestek winogron (polecam Biedronkowy) lub oliwa z oliwek – na pół kilo ok. 2 łyżek (choć jeśli nie chcecie nie musicie dodawać tłuszczu wcale).

domowe masło orzechowe
Jeżeli wybieracie orzechy niepoddane obróbce termicznej (np. arachidowe po usunięciu łupinek), powinniście je najpierw uprażyć (w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku – ok. 15 minut).

Orzeszki mielimy w blenderze/malakserze – ja w ten sposób rozdrabniam je partiami, umieszczam w miseczce i mieszam z odrobiną oleju, po czym przez 3-4 minuty kolejny raz blenduję, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masło jest naprawdę pyszne, dorzucam dwie-trzy jego łyżeczki do śniadania, dostając energetycznego kopa na cały dzień.

Polecam (choć z umiarem)!

Co sądzicie? Należycie do zwolenników klasycznego masła orzechowego czy tłuszczom w diecie mówicie stanowcze nie?

[AKTUALIZACJA] Po latach przerzuciłam się na cudowne prażone orzechy arachidowe bez soli, które wydają mi się najzdrowszą opcją.

Spodobał Ci się ten wpis? Polub Kreatywę na Facebooku:

23 komentarze

    1. Podobno ludzie radzą sobie nawet mikserem [choć orzechy wtedy trzeba by samodzielnie rozdrobnić] – ja nie próbowałam, więc nie wiem 🙁

  1. Ale mi ochoty narobiłaś 🙁
    A tak poza tym… Mogę wiedzieć gdzie kupiłaś ten słoiczek na ostatnim zdjęciu? 🙂

    1. To masło jest dobre, bo ma dużo orzechów, ale cukier i utwardzony tłuszcz roślinny + kosmiczna cena stawiają go znaaacznie poniżej wyrobu domowego :))

  2. Ostatnio uzależniłam się od masła orzechowego, więc wypróbuję ten przepis jak tylko będę mogła 😀 Mogłabyś napisać jak dokładnie wygląda prażenie? Bo nigdy tego nie robiłam 🙁

    1. Rozkładasz równomiernie na blasze, wsadzasz do piekarnika i już 🙂
      Można też na patelni, ale trzeba bardzo jej pilnować, by nie przypalić.

  3. Ja nie przepadam za masłem orzechowym, nie wiem czy źle trafiłam ale strasznie mi nie smakowało gdy kupiłam na próbę słoiczek 🙂

  4. Jeśli ktoś nie uwzględnia w swoim jadłospisie żadnego tłuszczu, to jest delikatnie mówiąc, niemądry 😉

    Masło orzechowe bardzo lubię, ale najlepiej 100% orzechów ziemnych. Zresztą właśnie u mnie taki wpis 🙂

  5. Po co tyle tłuszczu! Prawdziwe masło orzechowe to same orzechy, które same w sobie są tłuste, a po długim miksowaniu wypuszczają swoje tłuszcze i tak tworzy się masło orzechowe.

  6. Ja jakoś nie jestem fanką smaku masła orzechowego, ale same orzeszki ziemne to mogłabym chrupać i chrupać, niestety czasem bez umiaru 😛

  7. nie lubie masla orzechowego ! jest dla mnie za slony , ale uwielbiam czipsy orzechowe, orzeszki i inne orzechowy rzeczy 😀

  8. muszę spróbować tego masła, bo wszyscy zachwalają, a ja lubię w kuchni coś robić, więc pewnie wykorzystam przepis 🙂
    I zapraszam na mojego nowego bloga, trochę krytyki się przyda
    silnaja.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *