KLAUDYNA MACIĄG
  • Główna
  • Sklep
  • Blog
  • Kim jestem?
  • PREZENTY DLA CIEBIE
  • Podcast
  • Współpraca
planowanie posiłków poradnik

Jak planować posiłki i dlaczego warto to robić (+ darmowe szablony do pobrania)

Wielokrotnie wspominałam, że podstawą dobrej organizacji w naszym domu jest regularne planowanie. Z wyprzedzeniem wypełniam kalendarz najważniejszymi wydarzeniami na dany rok, na najbliższy miesiąc, na kolejny tydzień, na nowy dzień itd. To może wydawać się czasochłonne, ale wcale takie nie jest. Wręcz przeciwnie – jeżeli dobrze przyłożysz się do planowania i włączysz je na stałe do swojej codzienności, możesz zaoszczędzić sporo czasu, a także… pieniędzy. Jak to możliwe? Opowiem o tym na najlepszym przykładzie – cotygodniowym planowaniu posiłków.

Jak wygląda planowanie posiłków na tydzień?

Raz w tygodniu przeprowadzam analizę naszych zapasów w lodówce i spiżarni. Siadam nad kartką papieru podzieloną na siedem części (z siedmioma dniami tygodnia) i wypełniam ją swoimi pomysłami na śniadania, obiady i kolacje. Staram się planować tak, by jedna zupa była zaplanowana na kilka dni, by część jednego dania stanowiła bazę drugiego i by nic nie miało szansy się zmarnować.

Planowanie opieram na zgromadzonych zapasach, od razu tworzę także listę produktów do kupienia, ponieważ po wszystkim jedziemy na cotygodniowe duże zakupy, które w tygodniu uzupełniamy jedynie o drobnostki w stylu zakupu świeżych warzyw czy pieczywa.

Gotowe menu tygodniowe ląduje na tablicy korkowej albo lodówce i jest stale widoczne dla wszystkich członków rodziny.

Co daje planowanie posiłków?

Przygotowywanie planu posiłków na cały tydzień przynosi korzyści zarówno organizacyjne, jak i finansowe. Do najważniejszych należą:

  • Oszczędność pieniędzy – unikasz kupowania rzeczy zbędnych, ponieważ wiesz dokładnie, czego potrzebujesz.
  • Oszczędność czasu – nie tracisz cennych minut na rozglądanie się między półkami w sklepie ani na godzinne wgapianie się we wnętrze lodówki. Dobrze wiesz, czego szukasz i jak to wykorzystasz.
  • Niemarnowanie żywności – mając w głowie (lub na papierze) plan na cały tydzień, rozplanowujesz użycie każdego produktu i każdego dania. Wiesz, że ziemniaki z dzisiejszego obiadu jutro posłużą jako baza do kopytek, że sałatka z kolacji będzie dodatkiem do jutrzejszego obiadu albo że ugotowanie jutro większej ilości makaronu przyda się na dzień kolejny itd. W pełni wykorzystasz też to, co znajduje się w lodówce, zamrażarce i na półkach spiżarni, bo po prostu masz na to przemyślany plan.
  • Wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych – kiedy planujesz posiłki z góry, możesz dopilnować, aby były pełnowartościowe, przemyślane i dobrze skomponowane. Unikasz też spontanicznego ratowania się fastfoodami czy nieplanowanego opychania się przekąskami, bo „akurat nie było pomysłu na kolację”.
  • Błyskawiczna i łatwa odpowiedź na stale powtarzające się pytanie otoczenia: „A co dziś na obiad?”.

Jak zaplanować menu tygodniowe?

W przygotowaniu planu posiłków pomogą Ci pewne kroki:

  1. Każdego dnia na bieżąco aktualizuj listę zakupów. U nas na lodówce wisi magnetyczny notatnik, w którym wpisujemy nazwy produktów, które na bieżąco nam się kończą.
  2. Sporządź listę ulubionych potraw – śniadań i kolacji, przekąsek, zup, surówek, deserów, drugich dań itd. Dzięki niej błyskawicznie wymyślisz, co zrobić. Na końcu wpisu znajdziesz ściągi prosto z naszego domu – listę zup oraz pomysłów na śniadania/kolacje. Możesz ją wykorzystać albo stworzyć własną.
  3. Na bieżąco gromadź ulubione przepisy – korzystaj z przepiśników, organizerów online albo zakładek w przeglądarce. Dla mnie najlepszym narzędziem do zbierania przepisów jest Trello, a do szybkiego gromadzenia linków – Pocket.
  4. Raz lub dwa razy w tygodniu zasiądź do planowania posiłków. Weź pod uwagę to, ile czasu na gotowanie znajdziesz, co musisz dokupić, czy i kiedy możesz udać się na zakupy itd. W oparciu o swój plan tygodniowy możesz stworzyć menu na najbliższy czas.
  5. Przygotuj listę zakupów i przy jednej okazji kup wszystkie składniki, które możesz (czyli te, które wytrzymają co najmniej kilka dni).
  6. Naucz się odpowiednio przechowywać żywność, mrozić i przetwarzać. Dzięki temu będzie Ci dużo łatwiej planować i swój plan realizować.
  7. Najważniejsze – nie spinaj się! Pamiętaj, że to plan jest dla Ciebie, a nie Ty dla planu. Masz ochotę spontanicznie wyskoczyć na pizzę, zjeść zupę od mamy albo po prostu zmodyfikować menu? Zrób to! Nie ma nic gorszego niż bycie niewolnikiem własnego planu i frustrowanie się czymś, co miało pomagać i ułatwiać życie.

Darmowe narzędzia ułatwiające planowanie posiłków

Przygotowałam dla Ciebie kilka szablonów do wykorzystania podczas planowania posiłków. W paczce do pobrania znajdziesz:

  • Trzy wzory rozpiski tygodniowej (w tym dwa podzielone na różne warianty kolorystyczne)
  • Szablon listy ulubionych dań.
  • Ściągę z listą pomysłów na zupy.
  • Ściągę z listą pomysłów na śniadania/kolacje (u nas to w większości jedno i to samo).

Jeżeli z nich skorzystasz, daj znać, jak się sprawdzają!

Zachęcam także do dyskusji na temat planowania posiłków – czy kiedykolwiek z niego korzystałeś? Jeśli tak, to z jakim skutkiem? Co najbardziej lubisz w tej metodzie? Co Ci w niej przeszkadza? Czy sprawdzi się ona w Twoim domu? Pamiętaj, że planowanie jest równie dobre dla dużych rodzin, jak i singli. W końcu każdy może rozsądnie gospodarować swoim czasem i jak najlepiej się organizować.

Przeczytaj również:

  • Jak oszczędzać na jedzeniu?
  • Organizacja budżetu domowego

Spodobał Ci się ten wpis? Polub mój fanpage na Facebooku:

Cześć! Nazywam się Klaudyna Maciąg i zajmuję się tworzeniem za pomocą słów. Na blogu znajdziesz treści dotyczące freelancingu, rozwoju, blogowania i prowadzenia firmy. Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź, kim jestem.

Sprawdź moje produkty:

  • Dziennik Wieloletni

    Dziennik Wieloletni – błękitny

    119,00 zł z VAT
    Kup w sklepie PSC
  • Dziennik Wieloletni

    Dziennik Wieloletni – czarny

    119,00 zł z VAT
    Kup w sklepie PSC
freelancing organizacja zarabianie w sieci samorozwój nauka języków prowadzenie firmy
Prev6 kroków do zostania freelancerem
Trikownia: jak zrobić enter na Instagramie?Następny

Mam dla Ciebie prezenty!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowe ebooki.

Twoje dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera, a ich administratorem będzie Klaudyna Maciąg. Szczegóły: polityka prywatności.

Dzięki, udało się!

W swojej skrzynce mailowej wypatruj pierwszej wiadomości z prezentem powitalnym. 

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wiadomość wpadnie do [spamu], więc zajrzyj i tam. A jeśli chcesz mieć pewność, że moje wiadomości będą dochodzić, dodaj adres kontakt@klaudynamaciag.pl do zaufanych. 

.

18 komentarzy

Iwona pisze:
6 kwietnia 2019 o 14:02

Zgadzam się, że planowanie jest bardzo dobrą rzeczą. Sama staram się to robić, ale nie zawsze mi się udaje. Bywa, że po tygodniu całkiem niezłego planowania wpadam w totalną dziurę spontanicznego jedzenia czegokolwiek. Właśnie uczę się tego na nowo i ten wpis pojawił się wręcz w idealnym momencie, by mi o tym przypomnieć.
Z powodu pracy chcę częściej korzystać ze slowcookera też, potrzebuje dania, które się robią ok. 9 godzin i nie koniecznie są to kolejne mięsne curry czy inne potrawki…

Odpowiedz
Klaudyna Maciąg pisze:
6 kwietnia 2019 o 14:24

Iwonko! W takim razie bardzo się cieszę, że trafiłam w sam raz w Twoje potrzeby – właśnie na tym mi zależy, by tworzyć treści użyteczne i ważne.

Ja przepisów na dania z wolnowaru szukam zazwyczaj na YouTubie – to prawdziwa kopalnia inspiracji. Chociaż przyznaję, że odkąd nie jem mięsa używam tego sprzętu mniej.

Odpowiedz
Iwona pisze:
6 kwietnia 2019 o 19:00

Teraz wracam do domu o 17, i albo potrzebuję coś, co się robi w 5 minut, albo coś, co może się gotować w wolnowarze od powiedzmy 7:30. Właśnie siadam do planowania mojego jadłospisu na następny tydzień, bo jutro robimy wielkie zakupy. Próbuję też robić to jakoś zdrowo, mniej kalorycznie, ale wartościowo i zbilansowanie – nie jestem w tym dobra.

ps. Klaudyno, ja nadal czekam na te wegańskie przepisy, co je obiecałaś 😀

Odpowiedz
Miye's Imaginations pisze:
6 kwietnia 2019 o 14:40

Super pomysł! U Ciebie zawsze znajdę coś przydatnego! Jestem ciekawa czy uda mi się skorzystać z planerów, bo bywa u mnie kiepsko z systematycznością.

Odpowiedz
Klaudyna Maciąg pisze:
6 kwietnia 2019 o 16:24

To jest problem wielu z nas. Sama nie zawsze działam regularnie, ale staram się. Kiedy widzisz, jakie korzyści to przynosi, masz jakoś tak więcej motywacji do działania 🙂

Odpowiedz
Renata Zub pisze:
6 kwietnia 2019 o 16:02

Już kiedyś widziałam u Ciebie o planowaniu posiłków. Chyba było to przy okazji tekstów o plenerze BuJo 😉 i pamiętam, że uznałam to za świetny pomysł. Zamierzałam sama zacząć planować posiłki.. i co? I w sumie to …nico 🙂 Usiadłam raz, zaplanowałam na tydzień… a dwa tygodnie później znów szłam starym rytmem na spontanie 😉 ale może spróbuję znów?

Odpowiedz
Klaudyna Maciąg pisze:
6 kwietnia 2019 o 16:25

Rzeczywiście wspominałam kiedyś o tym przy okazji tematów organizacyjnych. Szkoda, że wtedy Ci się to nie udało, ale może teraz zmobilizujesz się i podejmiesz wyzwanie? 🙂

Odpowiedz
Renata Zub pisze:
6 kwietnia 2019 o 22:47

Może spróbuję… Ogólnie nie mam problemów z organizacją i samodyscypliną. Zawsze zrobię wszystko to, co sobie zaplanuję. Wszystko co zapisane w kalendarzu, punkt po punkcie, grzecznie wykonuję 😉 Pod tym względem nie mam dla siebie litości 😉 Dlaczego więc z planowania posiłków tak szybko zrezygnowałam? Pewnie dlatego, że nie lubię szczegółowo planować całego tygodnia z góry! Zawsze planuję dzień następny, ewentualnie dwa… 😉

Odpowiedz
ktrya pisze:
6 kwietnia 2019 o 18:59

Oj, próbowałam. Chciałam do tego wykorzystać nawet taki gotowy dziennik dietetyczny, który choć docelowo miał być miejscem zapisywania tego, co zjedliśmy, dla mnie był dobrym miejscem do planowania posiłków. Ale efekty marne, przy moim rozjazdowym trybie życia jest strasznie trudno, bo nawet większych zakupów nie ma sensu robić, skoro jestem 2-3 dni u siebie, potem na wyjeżdzie albo u narzeczonego czy w międzyczasie weekend u rodziców. Kolejnym ograniczeniem jest mała przestrzeń kuchni, dzielona przez 6 lokatorów, więc jedną półką w lodówce i połową półki w zamrażarce za bardzo nie zaszalejesz. Choć jak mam perspektywę tygodnia lub dwóch bycia w Krakowie, gdy akurat muszę klecić jakiś artykuł w spokoju, to wtedy w ruch idą książki kucharskie, fiszki i karta zakupów ;).

Odpowiedz
Ewa Zielińska pisze:
6 kwietnia 2019 o 21:19

Sama planuję posiłki w podobny sposób od ponad roku. Faktycznie oszczędność czasu i pieniędzy. Za to inspiracje śniadaniowo-kolacyjne na pewno mi się przydadzą!

Odpowiedz
Agnieszka pisze:
7 kwietnia 2019 o 20:09

Akurat dziś chciałam wypróbować planowanie posiłków na papierze, bo korzystam zazwyczaj z aplikacji na tablecie i wyświetlił mi się twój post 🙂 Dzięki !

Odpowiedz
Agata pisze:
10 kwietnia 2019 o 20:06

Muszę sama spróbować

Odpowiedz
Pingback: Jak zwiększyć swoją produktywność – technika Pomodoro – KlaudynaMaciag.pl – rozwój, freelancing, blogowanie
Sara pisze:
28 sierpnia 2019 o 19:52

Już od dawna myślałam o tym, ale jakoś jeszcze do tego nie doszłam. Zawsze miałam wszystko w głowie

Odpowiedz
Pingback: Korektor - program do sprawdzania pisowni - KlaudynaMaciag.pl
Pingback: Jak oszczędzać na jedzeniu? - KlaudynaMaciag.pl
Patrycja pisze:
31 lipca 2021 o 14:35

Hej
W idealnym momencie trafiłam na Twój artykuł. Chcę się właśnie nauczyć planowania domowego budżetu. Z chęcią skorzystam Twojego posta. Mam nadzieję, że mi się uda !! Chcąc nie chcąc trzeba się przyznać, że niestety, ale pieniądze gdzieś mi uciekają…
Pozdrawiam cieplutko
Patrycja

Odpowiedz
Pingback: Dobra organizacja czasu – moje zasady - KlaudynaMaciag.pl

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kontakt

kontakt@klaudynamaciag.pl

Agencja Kreatywna Espelibro
Klaudyna Maciąg
NIP: 9492100679

Co to za miejsce?

Blog Klaudyny Maciąg. Blog o produktywności, rozwoju i prowadzeniu firmy. Znajdziesz tutaj treści przydatne dla freelancerów, blogerów i właścicieli małych firm oraz dla osób zainteresowanych samorozwojem i nauką języków.

POLITYKA PRYWATNOŚCI
REGULAMIN SKLEPU
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

Koszyk